top of page

Miten tunnistaa kapillaarisen kosteuden nousun merkit sokkeleissa?

Kapillaarinen kosteus on ilmiö, jossa vesi nousee rakennusmateriaalien huokosissa kapillaarisen nousun seurauksena. Se voi aiheuttaa vakavia vaurioita rakennuksille, erityisesti niiden perustuksille ja sokkeleille. Tässä artikkelissa keskitymme erityisesti siihen, miten tunnistaa kapillaarisen kosteuden nousun merkit sokkeleissa.


Kosteuden jäännökset sokkelissa


Kosteuden jäännökset sokkelissa

Yksi selkeimmistä merkeistä kapillaarisen kosteuden noususta on kosteuden jäännökset sokkelin pinnalla. Tämä voi ilmetä tummina läikkäinä tai valkoisena, suolaisena jäännöksenä, joka tunnetaan effloresenssina.


Maalin kupruilu tai hilseily


Maalin kupruilu tai hilseily

Toinen merkki kapillaarisen kosteuden noususta on maalin kupruilu tai hilseily sokkelissa. Kosteus voi aiheuttaa maalin irtoamista tai kupruilua, mikä voi paljastaa kosteuden jäännökset tai vaurioituneen betonin.


Halkeamat sokkelissa


Halkeamat sokkelissa

Kapillaarinen kosteus voi aiheuttaa halkeamia sokkelissa. Kosteuden jatkuva nousu voi heikentää rakennusmateriaaleja, mikä johtaa halkeamien muodostumiseen.


Puulattian turpoaminen


Puulattian turpoaminen

Kapillaarinen kosteus voi aiheuttaa puulattian turpoamista. Kosteuden nousu voi saada puun laajenemaan ja turpoamaan, mikä voi johtaa lattian vääntymiseen tai kupruiluun.


Mattojen kupliminen


Mattojen kupliminen

Mattojen kupliminen voi olla merkki kapillaarisen kosteuden noususta. Kosteus voi saada maton pohjan turpoamaan ja aiheuttaa kuplia maton pinnalla.


Huono sisäilma


Huono sisäilma

Huono sisäilma voi olla merkki kapillaarisen kosteuden noususta. Kosteus voi aiheuttaa homeen ja muiden haitallisten mikro-organismien kasvua, mikä voi heikentää sisäilman laatua.


Yhteenveto


Kapillaarisen kosteuden nousun merkit voivat olla moninaisia ja ne voivat vaihdella rakennuksen tyypistä ja materiaaleista riippuen. Tässä artikkelissa mainitut merkit ovat yleisimpiä, mutta on tärkeää muistaa, että jokainen rakennus on yksilöllinen ja voi osoittaa kapillaarisen kosteuden nousun merkkejä eri tavoin. Jos havaitset jonkin näistä merkeistä, on suositeltavaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen, joka voi arvioida tilanteen ja ehdottaa sopivia toimenpiteitä.

Comments


bottom of page